Het wordt weer vroeg donker, de huizen worden versierd en ook de oliebollen worden weer gebakken. Dit betekent – u raadt het vast al – dat december is aangebroken en het nieuwe jaar al voor de deur staat. Een periode van lange diners, spelletjes en cadeaus, maar voor sommigen betekent dit ook een periode bomvol vuurwerk.

Waar de meeste mensen (legaal) vuurwerk – op de dag van oudjaar – kopen, is er een groep die illegaal vuurwerk koopt en veelal thuis opslaat. Zo ook de huurder in een recente uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch. (Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 15 november 2022, ECLI:NL:GHSHE:2022:3939).

De huurder, welke vanaf juni 2012 in de huurwoning woont, gooit acht jaren later één vuurwerkbom en drie cobra’s tegen de tuinmuur van zijn achterburen, waardoor er schade ontstaat aan de muur van de buurman. Met deze actie trekt de huurder de aandacht van de politie en tijdens de huiszoeking heeft de politie onder andere 58 cobra’s en twee zelfgemaakte vuurwerkbommen gevonden.

Na deze huiszoeking heeft de verhuurder zich gewend tot de rechter teneinde de huurovereenkomst te ontbinden. De verhuurder legt aan zijn vordering ten grondslag dat de huurder in strijd heeft gehandeld met de algemene voorwaarden en dat hij schade en overlast heeft veroorzaakt. De kantonrechter gaat hierin mee, waarna de huurovereenkomst wordt ontbonden, de huurder gaat tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Ook in hoger beroep wordt de huurder in het ongelijk gesteld. Het hof weegt namelijk heel zwaar dat de huurder de omgeving heeft blootgesteld aan een groot risico, door het bewaren en het produceren van illegaal vuurwerk in de huurwoning.

Wilt u als verhuurder de huurovereenkomst ontbinden en wilt u zich graag laten adviseren door een advocaat, of wilt uw verhuurder uw huurovereenkomst ontbinden en wilt u hier iets tegen ondernemen? Neem dan gerust contact op met een van onze advocaten.