Het kan eenieder gebeuren. U staat nietsvermoedend met uw auto voor een rood verkeerslicht wachtende tot het groen wordt en plotseling wordt u vanuit achteren aangereden. Zo ook de persoon in de zaak die behandeld werd door het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch (ECLI:NL:GHSHE:2023:1751).

De verzekeraar van de auto die de aanrijding had veroorzaakt weigert – na betaling van bepaalde voorschotten, vergoedingen en de buitengerechtelijke kosten –  de overige schade te vergoeden. De verzekeraar stelt dat de persoon in de auto voor het verkeerslicht geen blijvende klachten c.q. beperking heeft overgehouden aan het ongeval.

Maar wat nu als het slachtoffer na de aanrijding haar sport taekwondo is blijven beoefenen. Valt hieruit dan niet op te maken dat de klachten/beperkingen overdreven worden of zelfs door de sport veroorzaakt zijn. Volgens het hof blijkt uit het dossier niet anders dan dat de klachten/beperkingen veroorzaakt zijn door het ongeluk en niet door het (blijven) uitoefenen van de sport taekwondo.

Volgens het hof staat daarmee vast dat de schade veroorzaakt door het ongeluk toe te rekenen is aan de bestuurder van de auto en dat daarmee de verzekeraar van de bestuurder gebonden is tot het vergoeden van de geleden schade.

Kortom moet de verzekeraar overgaan tot betaling van de schade die de persoon – in de stilstaande auto – geleden heeft. Mocht u onverhoopt letselschade overhouden na een (verkeers)ongeluk, dan kunt u contact opnemen met onze advocaat Joost van Stiphout (info@knopstip.nl / 0492 53 66 66).