In 2017 kwam een zaak voor bij het gerechtshof tussen twee (ex-)partners die op voorhand hadden afgesproken dat er geen recht op partneralimentatie zal bestaan na het uitspreken van de echtscheiding (ECLI:NL:GHDHA:2017:768). Ongeacht dat de ex-partners partneralimentatie op voorhand hadden uitgesloten, vond een van de partners het nogal onrechtvaardig dat er geen partneralimentatie opgelegd werd. Niet alleen de rechtbank, maar ook het gerechtshof ging hierin mee en bepaalde dat op voorhand uitsluiten van de partneralimentatie niet toegestaan is.

Uiteindelijk buigt De Hoge Raad (Nederlands hoogste rechter) zich over de rechtsvraag of partners op voorhand de partneralimentatie kunnen uitsluiten.  De Hoge Raad sluit aan bij de uitspraak van het hof dat het niet mogelijk is om partneralimentatie uit te sluiten.

Ligt u in een echtscheiding, bent u reeds gescheiden/uit elkaar gegaan en heeft u vragen over de hoogte van de alimentatie of de omgangsregeling van uw kinderen? Neem dan contact op met onze familierechtadvocaten, mr. Knopper of mr. Meulendijks – Hermans

specialist advocaat sociaal zekerheidsrecht Helmond
Mr Roelof Knopper